Urnos yra skirtos kremuoto žmogaus palaikų saugojimui tik kolumbariume

pagal | 2023-02-27

Jeigu netekę artimojo nusprendžiate, kad reikia atlikti kremavimą, kadangi Jums svarbūs mažesni laidotuvių kaštai, rūpi ekologija ir norisi kuo trumpesnio proceso, tai bus reikalingos ir urnos. Jų, kaip ir karstų, yra tikrai ne viena dešimtis pasirinkime, tad tikrai bus didelis ir platus pasirinkimas.

Besidominantys kremavimo paslauga tikriausiai jau žinojote arba sužinosite, jog velionio pelenų negalima bet kur išbarstyti arba pasilikti urnos su pelenais namuose visam laikui. Taip jau yra įstatymiškai numatyta, jog kremuoti mirusiojo palaikai yra laidojami arba kitais žodžiais tariant – saugomi kartu su urna, ją dedant į kapavietę kapinėse arba į specialiai tam pritaikytą nišą kolumbariume.

Mirusiojo pelenai jokiais būdais gali būti išbarstomi kur tik panorėjus. Nebent tai galite padaryti Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintų kapinių tvarkymo taisyklių nustatyta tvarka tam tikrose vietose, kaip pvz.: kapinių kremuotų palaikų pelenų barstymo lauke (šiuo metu toks oficialiai įteisintas laukas yra įrengtas vienintelėse Vilniaus Liepynės kapinėse). Svarbu barstymo veiksmą atlikti nepažeidžiant įstatymų. Jeigu sugalvosite velionio pelenus išbarstyti miške, jūroje ar savo namų kieme, už tokį poelgį  gali grėsti administracinės baudos. Urną su kremuotais žmogaus palaikais galėsite saugoti namuose ar kitose norimose vietose tik tam tikrą laiko tarpą, t.y. labai laikinai.

Urnos šiomis dienomis gali priminti ne tik indus, velionio palaikams laikyti, bet tikrų tikriausius meno kūrinius. Juos kuria žymūs menininkai. Keramikai mėgsta urnas lipdyti, o tapytojai – jas išpuošti tam tikrais motyvais bei piešiniais. Šie mirusiojo žmogaus pelenų laikymui skirti indai gali būti tiek mediniai, tiek moliniai ar kitos neįprastos medžiagos. Didžioji dauguma žmonių atsižvelgia į ekologiją ir nori, kad urna būtų biologiškai skaidi ir atitinkamai pagaminta iš ekologiškų medžiagų. Ieškant ilgaamžiškumo renkamasi urnos, pagamintos iš molio, akmens, stiklo ir panašių medžiagų. Pripažįstama, kad šie mirusiojo palaikams laikyti skirti indai yra aplinkai palankesnis sprendimas, ypač kai tai daroma specialiai tam pritaikytame kolumbariume. Daugeliu atvejų urnos būna kvadratinės arba apvalios formos, bet menininkai Jums gali sukurti ir kitą Jūsų norimą formą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *