Generalinė ranga: kaip rinktis ir nesuklysti?

pagal | 2021-07-29

Pastatų statyba – sudėtingas procesas, kuriame reikia suderinti visus atliekamus darbus, užtikrinti skirtingų etapų darbų kokybę ir kad viskas būtų daroma laiku. Todėl statybų valdymas yra daug laiko ir žinių reikalaujantis procesas. Deja, ne visi būsimi pastatų savininkai turi galimybių valdyti šiuos procesus, todėl geriausias sprendimas tokiu atveju yra generalinė ranga.

Kas yra generalinė ranga?

Tai statybų valdymo būdas, kuomet už visus statybų metu atliekamus darbus atsako vienas generalinis rangovas. Generalinis rangovas pasirašo rangos sutartį su užsakovu ir prisiima visą atsakomybę už statybų sėkmę. Tai nereiškia, kad vienas generalinis rangovas turi atlikti visus darbus. Jis samdo subrangovus ir kontroliuoja jų darbą, užtikrina, kad visi jie būtų kokybiški ir atliekami laiku. Tai sudėtingi procesai, kuriuos suvaldyti reikia gebėjimų ir žinių. Subrangovas prižiūri statybų eigą nuo pradžios iki pabaigos. Taigi užsakovui nereikia jaudintis, kad kažkas vėluoja, jam nereikia gaišti laiko bendraujant su skirtingus darbus atliekančiais meistrais.

Toks statybų valdymo būdas yra populiarus ne tik didelėse statybose, bet ir tuomet, kai statomi mažesni pastatai. Generalinė ranga gali būti atliekama statant privačius namus, kuriant NT projektus ir juos įgyvendinant, statant pagal valstybės užsakymą, viešuosius konkursus ir pan.

Kur ieškoti rangovo?

Šiandien paslaugų paieška dažniausiai atliekama internete. Čia galite rasti daug generalinės rangos paslaugas teikiančių įmonių. Peržvelkite pasiūlymus ir atsirinkite tik patikimus rangovus. Nereikėtų susigundyti labai pigias paslaugas teikiančiais rangovais, kurie apie savo paslaugas skelbia skelbimų portaluose. Dažniausiai tai kelia riziką, jog tai nelegali generalinė ranga ir rangovas nenorės pasirašyti sutarties, kuria prisiima atsakomybę už statybų rezultatą ir kokybę.

Kaip pasirinkti?

Rinkdamiesi rangovą, įvertinkite jo patikimumą. Rinkitės tik tuos rangovus, kurie yra teigiamai vertinami. Nereikėtų rinktis rangovų, kuriems jau teko aiškintis teismuose dėl neatliktų ar kokybiškai neatliktų darbų.

Taip pat nepamirškite įvertinti rangovo patirtį. Tik patirties sektoriuje turintis rangovas užtikrins kokybiškus darbus ir gebėjimą suvaldyti statybos procesus. Be to, labai svarbu įvertinti ir tai, kokia ta rangovo patirtis yra. Pavyzdžiui, jeigu ieškomas rangovas išmanių pastatų kompleksui pastatyti, reikėtų rinktis tokį, kuris turi patirties būtent tokio tipo pastatų statyme. Taip būsite tikri, kad samdomi subrangovai taip pat bus patirtį turintys profesionalai, gebantys kokybiškai atlikti darbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *