Kaip išsirinkti saulės parką?

pagal | 2021-07-24

Siekiant sudaryti kuo patogesnes sąlygas vartotojams naudotis žaliąja elektros energija, Lietuvoje nuo 2020 m. pradėti steigti saulės parkai. Šiandien juose įsigyti ar nuomotis saulės elektrinę gali kone visi nekilnojamojo turto savininkai, nepriklausomai nuo to koks atstumas tarp saulės elektrinės ir objekto. Tad šiose plačiose ribose kartais kyla natūralus klausimas – kaip išsirinkti saulės parką? Čia pagelbės keletas patarimų.

Saulės parko efektyvumas

Lygindami skirtingus vykdytojų pasiūlymus atkreipkite dėmesį kiek yra efektyvūssaulės parkai kiekvienu atveju. Vienas pagrindinių rodiklių, nuo kurio priklauso efektyvumas yra saulės elektrinių moduliai. Aukštos kokybės monokristaliniai moduliai šiek tiek efektyvesni nei polikristaliniai. Taip pat svarbiu privalumu galima vadinti modulius, kurių galinė pusė padengta specialia atspindinčia danga. Moduliai su tokia danga generuoja papildomą elektros energiją ir jų efektyvumas dar didesnis nei įprastų modulių. 

Papildomi privalumai

Verta įvertinti ne tik saulės elektrinių modulius, bet ir papildomus pliusus, kuriais vieni saulės parkai išsiskiria iš kitų. Tai gali inovatyvūs saulės parko priežiūros sprendimai ir kt. Kiekvienas atsakingas saulės parko vykdytojas rūpinasi, kad saulės elektrinės būtų švarios, žolė aplink jas nupjauta bei ant modulių nepatektų joks šešėlis. Na, o kai kurie vykdytojai išsiskiria itin originaliais  sprendimais, kurių dėka ne tik padidinamas saulės elektrinės efektyvumas, bet ir pagaminama elektros energija tampa dar ekologiškesnė. Pavyzdžiui, Kuršėnuose esančiame saulės parke žolė nepjaunama aplinką teršiančiomis žoliapjovėmis, o žolę jame nugano ten apgyvendintos senovinės baltų tautos avys.

Sutarties sąlygos

Perkant ar nuomojantis saulės elektrinę parke yra pasirašoma sutartis. Nors dauguma vykdytojų stengiasi pasiūlyti kuo patrauklesnes sąlygas, tačiau kai kurie sutarties niuansai gali skirtis. Prieš pasirašydami atkreipkite dėmesį į garantinio aptarnavimo terminus, saulės elektrinės draudimą. Taip pat pasidomėkite kokie į sutartį įtraukti saulės elektrinės pirkėjo ir vykdytojo įsipareigojimai. Nuomos atveju, kai saulės parkai neperduodami nuomininko nuosavybėn, sutartyje taip pat nurodomos sąlygos, kurių turi laikytis nuomininkas.

Na, ir paskutinis patarimas – rinkitės patikimą ir patyrusį vykdytoją. Tuomet ne tik bus sklandus visas saulės elektrinės įsigijimo procesas, bet ir ateityje nekils jokių rūpesčių esant tokioms situacijoms kaip priskirto objekto keitimas ar pan. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *