Dažniausiai naudojamos baldinės medžiagos – laminuotos MDP plokštės

pagal | 2023-03-30
modern drill press in light workshop
modern drill press in light workshop
Photo by Ono Kosuki on Pexels.com

Šiuolaikiniai baldai yra pagaminti iš baldinių plokščių – MDP. Labai retai baldams naudojamas tikras medis arba šlifuotas akmuo. Dažniau – plastikas ir metalas, tačiau mediena yra pakankamai brangi, kad jos panaudojimas balduose būtų pakankamai efektyvus. Galima sakyti, kad 90 proc. baldinių medžiagų yra baldinė plokštė. Baldinės medžiagos lemia ir baldų kainą.

Pati baldinė plokštė nėra labai išvaizdi medžiaga, lyginant su medžio masyvu arba granitu ar net keramika. Problema ta, kad ją nupjovus, matosi pjuvenos, iš kurių ši plokštė yra pagaminta. Dėl to reikalingas kraštų laminavimas.

Kam gi reikalingas tas baldinių plokščių (MDP) laminavimas?

Baldinių plokščių, arba dažniau vadinamų medžio drožlių plokštėmis (MDP), laminavimas yra procesas, kuriuo ant MDP paviršiaus yra pritvirtinamas plonas sluoksnis sintetinės medžiagos, dažniausiai melamino arba laminato. Laminavimas suteikia keletą privalumų, dėl kurių jis yra plačiai taikomas baldų gamyboje:

  • Apsaugo nuo drėgmės ir įbrėžimų. Baldinių plokščių laminavimas padengia MDP paviršių, apsaugodamas jį nuo drėgmės, susidėvėjimo, įbrėžimų, dėmių ir kitų pažeidimų. Tai ypač svarbu virtuvės, vonios kambario ar kitų drėgnesnių vietų baldams.
  • Estetiškas vaizdas. Laminuotos plokštės gali būti spalvotos, raštuotos ar net imituoti natūralių medžiagų, tokių kaip medis, akmuo ar marmuras, išvaizdą. Tai leidžia sukurti įvairius estetinius efektus ir stilius, pritaikytus skirtingiems interjerams.
  • Lengvas valymas ir priežiūra. Laminuotas paviršius yra glotnus ir atsparus nešvarumams, todėl jį lengva valyti ir prižiūrėti. Paprastai užtenka šlapio skudurėlio ir švelnaus valiklio, kad paviršius būtų švarus ir tvarkingas.
  • Labai patvarus. Laminavimas didina baldinės plokštės stiprumą ir ilgaamžiškumą, leidžia ilgiau išlaikyti baldų kokybę. Be to, laminuotos plokštės yra atsparios UV spinduliams, todėl jos nepraras spalvų.
  • Ekonomiškumas. Laminuotos MDP plokštės yra pigesnės už kitas medžiagas, tokias kaip medienos ar akmens plokštės, tačiau vis dar gali pasiūlyti puikią išvaizdą ir patvarumą. Tai padeda sumažinti baldų gamybos kainas.

Svarbu paminėti, kad laminuotos MDP plokštės negali visiškai pakeisti natūralių medžiagų estetinės vertės ir jautrumo. Taip pat jų ekologiškas poveikis gali skirtis nuo natūralių medžiagų, priklausomai nuo gamybos proceso ir naudojamų medžiagų. Kai kurie laminavimo sluoksniai gali būti pagaminti iš mažiau aplinkai draugiškų medžiagų, o MDP gamybai gali būti naudojami formaldehidai, kurie gali turėti neigiamą poveikį oro kokybei.

Vis dėlto, daugelyje atvejų laminuotos MDP plokštės yra ekonomiškas, praktiškas ir patvarus sprendimas baldų gamybai. Jie yra ypač tinkami tiems, kurie ieško pigesnių alternatyvų arba nori lengvai atnaujinti baldų išvaizdą ir funkcionalumą. Norint pasiekti geriausią rezultatą, svarbu rinktis kokybiškas laminavimo medžiagas ir atsižvelgti į kiekvieno baldo paskirtį ir aplinkos sąlygas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *