Auksinių papuošalų istorija

pagal | 2023-03-31

Auksinės grandinėlės, auksiniai pakabukai, auskarai, žiedai ir kiti juvelyriniai dirbiniai yra klasika, kurią vertina kiekvienas žmogus. Nors aukso kainos kiekvienais metais svyruoja, bet niekas nedrįstų užginčyti fakto, kad būtent auksiniai dirbiniai visada išlaiko aukštą savo vertę ir yra puiki investicija. Bet, ar kada susimąstėte, nuo kada šis taurusis metalas jau buvo populiarus ir vertinamas bei kokius istorinius vingius slepia auksinių papuošalų nešiojimas?

Jei reikėtų pasaulyje įvardinti bent vieną dalyką, kuris visada siejamas su prabanga, neabejotinai į galvą pirmiausiai kilusi mintis  bus auksas. Tūkstančius metų iš šio metalo buvo gaminamos monetos, karūnos, šarvai, ir, žinoma, įvairūs papuošalai. Auksinės grandinėlės, auksiniai pakabukai, žiedai, apyrankės, auskarai ir kiti – populiarūs ne tik senovėje, bet ir šiomis dienomis.

Iš kur atsirado auksas?

Natūralios formos auksas ir seniau ir dabar randamas giliai žemės sluoksniuose. Jis pernešamas vandeniu, lava, per ugnikalnių išsiveržimus ir net žemės drebėjimų metu. Geologai uolienose atrado aukso, kurio senumas siekia net 4,5 milijardo metų.

Auksas gali būti ne tik randamas natūraliai, bet ir sukuriamas dirbtinai. Tai cheminis elementas, kurio kiekvienas atomas turi 79 protonus.

Senoviniai auksiniai papuošalai

Nors auksinių papuošalų nešiojimo pradžią būtų galima susieti su 4000 m.pr. Kr., vis dėlto labai tikėtina, kad jie buvo kuriami dar nuo seniau. Bulgarijoje archeologai aptiko šimtus senovinių auksinių papuošalų, kurie priklausė Trakijos epochai. Ne tik trakiečiai buvo puikiai įvaldę auksakalystės įgūdžius. Senovės egiptiečių laikais išlydytas auksas jau buvo pilamas į formas, tam, kad būtų galima išgauti tam tikrus auksinius daiktus. Šis liejimo procesas plačiai atliekamas iki pat šių dienų.

Kodėl auksas išliko tokiu populiariu tauriuoju metalu per visus amžius?

Auksas, lyginant su kitais metalais, yra gana minkštas, todėl jį lengviau lipdyti ir formuoti. Auksas atsparus rūdims ir dėmėms, todėl ta graži šilta geltona papuošalų spalva išsilaiko praktiškai amžinai. Auksiniai papuošalai gali būti perduodami iš kartos į kartą, nes beveik nenusidėvi. Būtent dėl savo praktiškumo bei grožio auksas ir yra be galo mėgstamas taurusis metalas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *