Ką daryti su kelmu? Rauti ar frezuoti?

pagal | 2022-06-15

Vėjas išvertė medį, nupjovėte seną ir pavojingai pasvirusį ar tiesiog retinate medelyną ir dabar iškilo klausimas ką daryti su kelmu? Paprastai specialistai teigia, jog reikalingas arba kelmų frezavimas, arba kelmų rovimas. O kas yra geriau?

O gal kelmą palikti?

Internete galima rasti daugybę vaizdelių, kuomet nupjauto medžio kelmas kiemo viduryje tampa tam tikru sodo centru, aplink jį pasodinamos gėlės, pastatomi vazonai, skulptūros ir kitaip įkomponuojama į sodo erdvę. Iš pirmo žvilgsnio tai gražu ir įdomu. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį į pavojus, kuomet kieme lieka kelmas.

Iš karto po medžio nupjovimo kelmas gali ir būti puikia sodo puošmena nagingų šeimininkų rankose. Tačiau dažniausiai vietoj geros idėjos kelmas tiesiog tampa trukdžiu – jis kliudo tvarkingai nupjauti veją, vaikai lankstydami po kiemą gali užkliūti, pavirsti ir susižeisti. Be to, ateityje, sugalvojus toje vietoje pasodinti kitą medį ar tiesiog sulyginti veją, vis tiek teks imtis kelmo naikinimo darbų.

Tačiau rimtesnės problemos prasideda vėliau, kai paliktas kelmas pradeda natūraliai pūti. Pūdama mediena pritraukia įvairių kenkėjų, tokių kaip termitai ar skruzdės. Jei kelmas visai netoli namo, o name daug medinės apdailos – gali tapti pavojinga. Ir taip, kenkėjai viduryje kiemo nėra pats maloniausias dalykas. Šią problemą galima būtų ignoruoti nebent negyvenamosiose vietovėse.

Kodėl dar reikėtų pašalinti kelmą?

Kenkėjai ar galimybės užkliūti ir susižeisti nėra vienintelės priežastys pašalinti kelmą. Jūs taip pat turėtumėte atsižvelgti į kitas priežastis:

  • Pūvantis ir nykstantis kelmas nėra gražu. Jis gali sugadinti visą sodo ar kiemo vaizdą, o taip pat netgi sumažinti turto vertę pardavimo atveju.
  • Kelmas gali tapti kliūtimi pjauti žolę, o jei su žoliapjove užvažiuosite ant kelmo ar šaknų, galite sugadinti brangią techniką.
  • Bus sudėtinga pasodinti šalimais naujus medžius, kadangi išsikerojusios šaknys kliudys pasodinti naują medį, tam nebus vietos.

Frezavimas ar rovimas?

Tiek kelmų frezavimas, tiek rovimas pasiekia tikslą. Rovimas yra sudėtingesnis, jis reikalauja didesnės jėgos, sudėtingesnės technikos. Tačiau išrovus kelmą lieka tuščia žemė, kurią galima naudoti kam tik pageidaujama.

Kelmų frezavimas yra paprastesnis ir pigesnis. Freza susmulkina kelmą į smulkias daleles, kurias galima naudoti kaip mulčą. Kelmas sunaikinamas, tačiau jei medis turėjo plačiai išsikerojusias šaknis, artimiausiu metu toje vietoje pasodinti kitą medį gali nepavykti. Žinoma, ilgainiui šaknys pačios sunyks po žeme, tad jei neplanuojate artimiausiu metu nieko sodinti, kelmų frezavimas gali būti patogesnis pasirinkimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *