Skolų išieškojimas iš fizinio asmens

pagal | 2021-09-18

Skolos, skolos, skolos… Šie žodžiai skamba galvoje, jei vengėte grąžinti pasiskolintus pinigus. Jei galvojate, kad viskas pasimirš ir skola “nuplauks”, tai tikrai klystate ir ji Jus vieną dieną tikrai “pasivys“. Dabar egzistuoja toks dalykas kaip skolų išieškojimas. Jo dėka įmonės atgauna skolininkų pinigus gana greitai ir be didelių pastangų. Tad jeigu įmokų mokėjimas buvo uždelstas ir Jūs atsisakote skolą padengti, kreipiamasi dėl priverstinio skolų išieškojimo į šias paslaugas teikiančią įmonę. Taigi jei norite žinoti kaip atrodytų skolos išieškojimo procesas iš Jūsų, kaip fizinio asmens, skaitykite toliau.

Skolų išieškojimas vyksta pagal keturis pagrindinius žingsnius:

  1. Informuojamas skolininkas.

Jūs, kaip skolininkas, gausite pranešimą apie esančią skolą. Jame bus nurodyta, kad turima skola yra perduota išieškojimą atliksiančios bendrovės atsakomybėn. Pranešime skatinama nedelsiant grąžinti skolingas lėšas. Jei manote, kad toks pranešimas gali būti laikomas nepasiekiamu – klystate. Skolų išieškojimo įmonės šiuos pranešimus išsiunčia ne tik registruotu laišku, bet ir elektroniniu paštu bei kitais žinomais būdais. Įmonė džiaugiasi, jei užtenka tik šio pirmo žingsnio skolai atgauti. Belieka suderinti terminą, per kurį turi būti sugrąžinta skola ir jos atidavimo grafikas.

  • Procesai, prieš pasiekiant teismą.

Jei jokių rezultatų nedavė skolos pranešimas, tuomet vyksta numatyti ikiteisminiai žingsniai. Vis dar aktyviai bandoma skolininką pasiekti visais įmanomais informaciniais kanalais. Nutinka ir taip, kad skolininkas nesutinka su skola arba atsisako ją grąžinti. Įmonė inicijuoja teisminį procesą. Vadinasi, dėl skolos bus pereinama į ginčą teisme.

  • Teisminė stadija.

Skolą išieškanti įmonė bendradarbiauja su savo klientu, siekdama surinkti kaip įmanoma daugiau įrodymų dėl esančios skolos. Pagal surinktus duomenis yra rengiami dokumentai teismui. Šiuo etapu siekiama pasiskolintus pinigus susigrąžinti teismo keliu.

  • Žingsniai po teismo.

Jeigu po teismo proceso priimtas sprendimas leidžia atlikinėti tolesnį skolos išieškojimą, tai išieškojimą atliekanti įmonė gali pradėti bendradarbiavimą su antstolių kontoromis. Skolingai šaliai gali būti taikomas turto ir sąskaitų sąrašas.

Geriau nelaukite, kol bus areštuotos bankinės sąskaitos, skolos nurašomos iš darbo užmokesčio, turto panaudojimo skolos grąžinimui, ar galiausiai – skolos nukreipimą į sutuoktinį. Skolas visada reikia grąžinti laiku arba tai atlikti kuo greičiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *