Saulės elektrinės: ką reikėtų žinoti?

pagal | 2024-05-25

Elektros kaina kasmet didėja, o ir mūsų sunaudojami elektros kiekiai didėja taip pat. Namuose turime vis daugiau elektros įrenginių, todėl energijos taupymas tampa vis aktualesne tema. Vis daugiau žmonių ima domėtis saulės elektrinės galimybėmis, kad galėtų patys gaminti elektrą ir nesijaudinti dėl kylančių kainų. Tačiau nuo ko pradėti ir ką reikėtų apgalvoti?

Kada verta įsirengti elektrinę?

Tai labai dažna diskusija tarp žmonių, kurie dar tiks varsto tapti elektros gamintojais. Iš tiesų saulės elektrinė visuomet yra gera investicija, nes ilgainiui ji atsipirks, o nepanaudotą elektros energiją galėsite netgi parduoti. Taip tapsite nepriklausomi nuo elektros rinkos ir besikeičiančių kainų. Tad  jeigu turite galimybę investuoti į elektrinę dabar, geriau to neatidėlioti, nes darbų ir elektrinės komponentų kainos kyla kasmet.

Kokio galingumo elektrinė turėtų būti?

Vienas svarbiausių klausimų, planuojant elektrinę, yra tai, kokio galingumo elektrinė yra reikalinga.  Apskaičiuoti, kokia elektrinė reikalinga būtent Jums, nėra sudėtinga. Elektrinė turi atliepti Jūsų sunaudojamos elektros poreikį. Taigi, paskaičiavus, kiek elektros sunaudojate per metus, atitinkamai tokį kiekį pagaminamos elektrinės Jums ir reikėtų. Sužinoti tikslesnius paskaičiavimus galima pasinaudojus įvairiomis skaičiuoklėmis internete arba susisiekus su saulės elektrinių statybos įmonėmis, kurios gali suteikti profesionalią ir kokybišką konsultacija Jūsų konkrečių atveju.

Kur montuoti elektrinę?

Dar vienas svarbus klausimas, planuojant saulės elektrinės įrengimą, yra vieta, kurioje montuoti elektrinę. Pats populiariausias pasirinkimas yra namo stogas. Privačių namų savininkai dažniausiai būtent čia pasirenkam montuoti elektrines. Tai patogus sprendimas, nes nereikia išskirti vietos ant žemės. Tačiau ne kiekvienas stogas gali būti tinkamas elektrinės įrengimui. Tam svarbus stogo šlaito stiprumas ir pusė, į kurią būtų galima montuoti elektrinę. Taip pat reikia įvertinti, ar stogo konstrukcija yra pajėgi atlaikyti elektrinės sukuriamą apkrovą.

Taip pat populiaru įrengti elektrinę ant žemės savo kieme. Jeigu turite daugiau vietos, elektrinė gali būti montuojama tokiu būdu. Tai yra labai patogu tiems, kurie turi daug vietos arba nenaudojamą žemės sklypą ne prie namo. Tokią elektrinę daug lengviau prižiūrėti, atsitikus gedimui, lengviau jį pastebėti ir pašalinti.

Jeigu ant Jūsų namo stogo neįmanoma įrengti saulės elektrinės, o nuosavo kiemo neturite, vis tiek galite tapti elektros gamintoju. Tokią galimybę suteikia nutolę saulės parkai, kuriuose dalį elektrinės išsinuomoti ar išsipirkti gali bet kas. Būtent tokia galimybe naudojasi ir daugiabučių gyventojai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *