Kapų paminklų gamyba: patarimai renkantis antkapį

pagal | 2023-09-26

Pasirinkti antkapio akmenį mirusiam artimam žmogui nėra lengva užduotis, todėl nutarėme palengvinti šį sunkų ir neretai vis dar skausmingą procesą. Tinkamo paminklo kapavietei pasirinkimas yra esminis žingsnis, norint pagarbiai įprasminti velionio atminimą.

Jeigu susidūrėte su iššūkiais renkantis paminklą, atsakome, kuo turi pasižymėti patikima kapų paminklų gamyba ir į ką atsižvelgti renkantis antkapį.

Antkapio medžiagos

Paminklų gamyba ir darbo kokybė tiesiogiai susijusi su medžiagos pasirinkimu. Taigi, prieš nusprendžiant, koks bus antkapio dizainas, forma ir kitos detalės, apgalvokite akmens tipą, iš kurio bus gaminamas kapo paminklas.

Štai populiarios antkapio medžiagos:

  • Granitas – tai bene atspariausias ir labiausiai pritaikomas akmuo. Jis yra įvairių spalvų ir tekstūros, iš šio akmens patogu formuoti net sudėtingo dizaino paminklus kapams ir kitoms reikmėms. Kalbant apie šią medžiagą, nemažai pirkėjų nerimauja dėl kainos. Vis dėlto, dėka plataus pasirinkimo ir didelės paklausos, paminklų gamyba iš granito tapo vis labiau prieinama.
  • Marmuras – tai išraiškinga, prabangi paminklinė medžiaga, kuri dažnai pasirenkama dėl estetinių priežasčių. Tačiau renkantis marmurą Lietuvos klimato sąlygomis, detaliai pasitarkite su paminklo gamintoju ir įsitikinkite, kad specialistas naudoja aukščiausios kokybės produktus. Marmuras gali būti naudojamas ne visais atvejais, nes yra mažiau atsparus temperatūros pokyčiams, atšiaurioms atmosferos sąlygoms. Lyginant su granitu, tai silpnesnė, mažiau ilgaamžė medžiaga.
  • Kalkakmenis išlieka populiarus pasirinkimas. Tai tradicinis akmuo, kuris pirmais metais atrodo išties puikiai, tačiau, nesiėmus apsauginių priemonių, laikui bėgant gali prarasti estetiką. Vis dėlto, paminklų gamyba naudojant kalkakmenį nėra tokia patikima, kaip pasirinkus granitą. Kalkakmenis yra minkštesnė uoliena, kuri greičiau pažeidžiama aplinkos veiksnių ir ima greičiau irti.

Kapo paminklo dizainas

Paminklų gamyba taip ištobulėjusi, kad šiandien galima pagaminti pačios įvairiausios formos ir stiliaus antkapius. Vieni populiariausių formų ir pavidalų yra kryžiaus, širdies, ašaros formos, apvalesni antkapiai, tačiau viskas priklauso nuo Jūsų estetinių poreikių ir finansinių galimybių.

Taigi, renkantis paminklą, reikia atsižvelgti į keletą dalykų. Nustačius biudžetą, parinkus tinkamas medžiagas ir dizainą bei suradus patikimą paminklų gamintoją, pavyks pasirinkti geriausią paminklą Jūsų kapavietei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *