Saulės elektrinės įrengimas namuose: ką reikėtų žinoti?

pagal | 2022-02-26

Kiekvienais metais pasaulyje vis daugėja elektros vartotojų, o kartu didėja ir elektros sunaudojimo kiekis. Todėl populiarėja alternatyvūs elektros išgavimo būdai. Vienas populiariausių Lietuvoje – saulės energija. Saulės elektrinės mūsų šalyje jau nėra jokia naujiena. Jos yra dažnai montuojamos ne tik ant įmonių, bet ir privačių gyventojų namų stogų. Ką reikėtų žinoti, jeigu ir Jūs galvojate apie saulės elektrinę?

Kokią elektrinę rinktis?

Prieš ieškant, kas galėtų sumontuoti Jums saulės elektrinę, svarbu įvertinti, kokios saulės baterijos Jums reikalingos ir kiek jų reikės įsigyti. Tai apskaičiuoti galima įvertinus Jūsų poreikius. Pavyzdžiui, jeigu norite pagaminti tiek elektros, kiek sunaudoja apskaičiuokite, koks yra Jūsų elektros sunaudojimas. Specialistai skaičiuoja, kad statistiniam namų ūkiui užtenka 6 KW galios elektrinės. Jeigu Jums atrodo, kad reikėtų galingesnės elektrinės, galite rinktis galingesnę. Nuo to, kiek elektros sugeneruos elektrinė, priklauso jos kaina ir dydis.

Kur montuoti elektrinę?

Vienas dažniausių pasirinkimų yra tuomet, kai saulės elektrinės montuojamos ant stogo. Pavyzdžiui, jeigu gyvenate nuosavame name, tai yra labai patogus sprendimas. Elektrinės gali būti montuojamos ant pačių įvairiausių stogų ir nesukelia jokių papildomų nepatogumų. Be to, šiandien jau galima rinktis ir saulės elektrinė, kuri atstoja stogo dangą. Tai aktualu tiems, kurie svarsto apie stogo remontą ir galvoja apie saulės elektrinę.

Visgi, jeigu turite daugiau vietos, elektrinę galite montuoti ir ant žemės, tuomet ją bus lengviau pasiekti ir prižiūrėti. O taip pat galite statyti ir nuo Jūsų nutolusią elektrinę arba nuomoti elektrinės dalį iš saulės parkų, kurie yra kuriami visoje Lietuvoje.

Kiek reikės investuoti?

Skaičiuojama, kad saulės elektrinės įrengimas kainuos kelis tūkstančius. Žinoma, kad viskas priklauso nuo elektrinės galingumo. Pavyzdžiui, įrengiant minėtą 6 KW elektrinę, Jums reikėtų investuoti apie 5000-6000 eurų. Ši investicija Jums atsipirktų per maždaug septynerius metus, o elektra ateities perspektyvoje atpigtų net kelis kartus.

Tiems, kurie nenori investuoti daug, galite rinktis valstybės skiriamą paramą elektrinės įrengimui. Tokiu atveju tokia pati elektrinė atsieitų kiek daugiau nei 3000 eurų, o atsipirktų ji daug greičiau. Tai puikus būdas prisijungti prie saulės elektrinių turėtojų bendruomenės investuojant mažiau ir gaunant daugiau grąžos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *