Nutolusios saulės elektrinės: kaip tai veikia?

pagal | 2021-06-22

Saulės energija tampa vis populiaresne alternatyva elektrai. Jos kainos kiekvienais metais kyla, kaip kartu daugėja ir elektros vartotojų, todėl visas pasaulis ieško alternatyvų. Saulės energija yra labai pasiteisinantis sprendimas Lietuvoje. Kiekvienais metais vis daugiau žmonių domisi galimybėmis tapti nepriklausomais elektros gamintojais. Šiandien tokiais gali būti net daugiabučių ir kotedžų gyventojai. Tam visoje Lietuvoje veikia nutolusios saulės elektrinės.

Kas tai?

Nutolusios saulės elektrinės dar vadinamos saulės parkais. Tai didžiulės elektrinės, kurios įrengtos įvairiose Lietuvos vietose. Kaip ir bet kuri kita elektrinė, jos gamina saulės energiją ir ją paverčia elektra. Tokio tipo saulės parkai puikiai veikia įvairiose pasaulio valstybės, o su kiekvienais metais jų daugėja ir Lietuvoje.

Kas gali prisijungti?

Prie saulės parkų bendruomenės gali prisijungti visi norintys. Nesvarbu, kur gyvenate ar kiek elektros sunaudojate, rinktis alternatyviu sprendimus visuomet yra pigiau ir patogiau. Tai ypač puikus pasirinkimas tiems, kurie negali savo namuose įsirengti saulės elektrinės. Pavyzdžiui, jeigu kieme nepakanka vietos arba gyvenate daugiabutyje. Pasirodo, kad tai ne kliūtis prisidėti prie saulės elektros panaudojimo. Tam ir buvo sukurtos nutolusios saulės elektrinės. Elektros tiekėjai visai čia nesvarbūs.

Kodėl verta rinktis?

Pirmiausia todėl, jog tai yra geriausias būdas sutaupyti išlaidų, kurias įprastai skiriate elektros energijai. Prieš prijungdami prie parko, galite paskaičiuoti, kiek elektros energijos per metus išnaudojate ir pagal tai nuspręsti, kokio dydžio saulės elektrinės parke Jums reikės. Skaičiuojama, kad įsigiję saulės elektrinę, elektrai išleisite tris kartus mažiau. O vėliau, kai investicija atsipirks, galėsite mėgautis nepriklausomo elektros gamintojo privalumais.

Kiek tai kainuoja?

Dažnai manoma, kad saulės energijos yra brangi investicija. Tačiau kiekvienais metais tai tik pinga, tad tampa vis labiau prieinama. Priklausomai nuo nutolusios saulės elektrinės pajėgumų, ji gali kainuoti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių. Tačiau Lietuvoje valstybė jau ne vienerius metus skatina gyventojus jungtis prie alternatyvų elektros šaltinių gamybos ir skiria paramą elektros energijos elektrinėms įsigyti. Skaičiuojama, kad valstybė gali skirti iki trečdalio saulės elektrinės įrengimo kainos. Tai yra puikus būdas išbandyti šią galimybę ir prisijungti prie saulės parkų bendruomenės daugiau neatidėliojant šio sprendimo. Pasinaudojus valstybės parama, Jūsų įsigyta saulės elektrinė atsipirks per kelis jos naudojimo metus, tad pigesne elektra galėsite mėgautis iš karto, o ateityje pagaminama elektros kiekį, kurio nesunaudosite, galėsite parduoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *